KAYA dengan ILMU ataupun KAYA dengan HARTA ?
Thursday, September 22, 2011 @ 10:03 PM


Assalammualaikum .
Hi .

K.
Post ni bukan bertujuan untuk memerli ataupun menyindir sesiapa , tetapi post ni MUNGKIN akan menyinggung perasaan sesetengah pihak .
Hari tu , saye duduk lah lepak dekat satu tempat ni .
Then , saye tengah duduk berangan *berangan is my new hobby , Haha*
Lepastu , saye terdengar lah dua orang ni tengah berborak . *bukan stalk k*
Masa dengar diorang berborak ni , terdengan satu ayat yang sangat ...... errr -,-
Ayat yang sangat angkuh , berlagak , taksedardiri , takbersyukur , takberfikir dan takmasukakal . *this is my opinion lah*
Okayyy , ni haaa ayat dia .

"Buat apa nak belajar  , kita kan dah kaya , tak payah belajar pun tak apa . Hahahahaha"
-oleh seorang hamba Allah .

Masa tu saye pun terasa lah jugok kan , saye ni tak kaya macam dia
I mean , KAYA macam MAK / AYAH DIA
Seriously , memang ayat dia tu terlampau .... errr -,-'
Saye tahu sekarang ni semua mak / ayah kaya gila , pakai ipad , iphone , blackberry tu semua .
Datang naik BMW , Mercedes , Estima , Alphard tu segalabagai -,-
Tak makan dekat kantin , sampai sanggup tunggu masa balik nak makan dekat luar .
Tiap tiap minggu keluar karaoke , tengok wayang dengan set set yang market gilaa .
Tiap tiap hari cuti , pergi KL , shopping dekat sana .
Lepastu balik semula dekat sekolah , cerita bagai nak rak .
Dia beli itulah , inilah , cakap barang harga RM 900++ MURAH JEW .
Maklumlah , bak kata mereka ,  "Kita kan kayaaaa" :)
Orang orang macam saye ni diorang boleh pijak macam tu je .
Kelas tinggi-tinggi pulak tu .

Okay , sedikit persoalan .
Perlu ke nak cakap sampai macam tu sekali masa exam ?
Ingat harta diorang tu TAKKAN HABIS ke nanti ?
Dah comfirm ke besar nanti boleh jadi kaya macam sekarang ?
Wajib ke nak pakai ipad , iphone , blackberry tu semua sampai nak tayang tayang depan muka orang lain ?
Naik kereta mewah ada orang nak pandang ke kalau perangai macam ta*k?
Perlu ke makan makanan mahal , mewah tu semua ? Makanan murah pun rezeki daripada Allah jugak .
Perlu ke nak cerita barang barang dekat KL tu semua ? Ingat aku ni tak boleh pergi sana ?

Okay , sedikit kesedaran .
Masa exam punya berlagak kan ?
Lepastu , habis exam dapat markah macam taik mula lah nak buat buat sedih lah .
Saye sikit tak heran dengan kesedihan dia tu sebab tu memang sedikit balasan daripada Allah .
Saye ingat kata kata dia yang masa hari tu . So , thats why lah .
Bercakap soal KEKAYAAN ni , dia ke yang kaya ?
Saye rase yang KAYA tu MAK / AYAH dia je kot ?
Kenapa cakap macam dah comfirm harta tu dia punya sampai dia besar ?
Tuhan kalau dia nak tarik balik , sekejap je tau ?
Jangan ingat kaya kau tu sampai bila-bila !
Masa senang ni , kau bersyukur lah sikit , jangan nak angkuh + berlagak sangat .
Mungkin Tuhan tak tunjuk sekarag , tapi mungkin masa akan datang nanti .

Oleh sebab dia lebih tua daripada saye , so saye tak berani lah nak tegur .
Tambahan pula dia kan KAYA , saye ni ape lah sangat ,
Nanti dia hina saye pulak kan ? Maklumlah,orang yang masih tak sedarkan diri sebab rasa dia kaya sangat.
Harap-harap dia akan berubah sebelum dia terlambat .


Bukan lah nak mengata ,mengapi-apikan ataupun nak bergaduh ataupun nak 'sound' , tapi ayat dia tu keterlaluan sangat sangat sangat .
Dan bukanlah statement saye dekat sini nak mengatakan semua orang yang berada+bijak macam tu , saye just cakap ape yang saye dengar hari tu dan memberi sedikit pandangan .
Saye pun tak lah perfect sangat kan ?
Saye tahu setiap manusia selalu buat salah , tapi kalau KERAP sangat buat salah ?
Macam mana pulak kan ?
Tu kesalahan diri sendiri lah .
Saye bukan nak memburuk burukkan orang tu , tapi just nak mengambil sedikit iktibar dan pengajaran .
Saye minta maaf bagi yang terasa dan kepada tuan punya badan yang saye tengah cerita ni ,saye minta maaf dan saye harap cepat cepatlah berubah perangai anda tu ye ?
Rezeki tu semua Allah yang bagi kepada kita .
So , kita bersyukur je lah dengan apa yang ada .
Sekali lagi minta maaf .

Assalammualaikum .